Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami
×
Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
28 września 2020

Ciasto ze śliwkami

To pyszne ciacho z rozpływającymi się śliwkami to dowód na to, że bez jajek i krowiego mleka też się da i że nie samymi tartami weganin się raczy do herbaty! Przepis powstał na podstawie przepisu z Jadłonomii na placek z rabarbarem i marcepanem. U nas w nieco zdrowszej wersji z mąką pełnoziarnistą. Ciasto można piec również z truskawkami i jabłkami.

Składniki

  • 250 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
  • 205 g mąki pszennej tortowej lub orkiszowej
  • 205 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 110 g cukru
  • 66 g oleju
  • śliwki przekrojone na pół
  • mały kawałek wegańskiej margaryny do pieczenia
  • cukier do posypania po wierzchu

Przygotowanie

  1. W kubku wymieszać mleko z octem i odstawić na parę minut.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier, olej i mleko z octem. Wymieszać trzepaczką.
  3. Nastawić piekarnik na 175 stopni (góra-dół).
  4. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem. Do środka wlać ciasto.
  5. Przekrojone śliwki ułożyć ciasno na cieście skórką do dołu. Ciasto obsypać wiórkami margaryny i cukrem.
  6. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec godzinę.

Przepis wypróbowany? Podziel się swoją opinią!