Klopsiki z Ikei z ziemniakami i kiszoną kapustą
Klopsiki z Ikei z ziemniakami i kiszoną kapustą
×
Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
17 września 2020

Klopsiki z Ikei z ziemniakami i kiszoną kapustą

Czasem trzeba iść na łatwiznę. Bo nie ma czasu, siły lub ochoty, żeby stać przy garach. Wtedy z pomocą przychodzą klopsiki z Ikei: "wegańskie" i "roślinne" (choć oba rodzaje są i wegańskie, i roślinne). Na zdjęciu wegańskie to te, w których widać kawałki warzyw, a roślinne to te jednorodne. Warto mieć w zamrażalniku kilka paczek w pogotowiu.

Do klopsików idealnie pasują ziemniaczki (tutaj w trochę urozmaiconej wersji) i kiszona kapusta lub buraczki. Pysznie!

Składniki

  • wegańskie lub roślinne klopsiki z Ikei
  • ziemniaki
  • koperek
  • kiszona kapusta
  • pół małej cebulki
  • suszona natka pietruszki
  • olej
  • sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą, posolić, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut. Odlać wodę, wlać łyżkę oleju, posypać koperkiem i wstrząsnąć garnkiem, żeby ziemniaki pokryły się równomiernie olejem i koperkiem.
  2. Klopsiki odgrzać w mikrofalówce zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Kiszoną kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dwie łyżki oleju. Posypać suszoną natką pietruszki i wymieszać.

Przepis wypróbowany? Podziel się swoją opinią!