Pieczone ziemniaki z czerwoną fasolą
Pieczone ziemniaki z czerwoną fasolą
×
Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
20 września 2020

Pieczone ziemniaki z czerwoną fasolą

Niech Was nie zwiedzie niepozorny wygląd tego dania – dzieci (i rodzice) wcinają, aż im się uszy trzęsą :) W dodatku obiad jest wybitnie mało pracochłonny.

Składniki

Pieczone ziemniaki:

  • ziemniaki
  • sól
  • olej

Fasola:

  • 2 puszki czerwonej fasoli

Gotowane brokuły:

  • brokuł
  • sól
  • olej

Sałatka z pomidorów i sałaty:

  • 2 pomidory
  • sałata
  • olej
  • sól
  • szczypta suszonych ziół prowansalskich

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Nastawić piekarnik na 200 stopni (góra-dół). Na blasze położyć papier do pieczenia. Ułożyć ziemniaki, posypać solą, polać olejem i wymieszać rękami, żeby ziemniaki dobrze się pokryły solą i olejem.
  2. Gdy piekarnik się nagrzeje, włożyć blachę z ziemniakami i piec 35 minut.
  3. Brokuł podzielić na różyczki, umyć i włożyć do garnka nogami do dołu. Dodać 2 płaskie łyżeczki soli i wlać tyle wody, żeby nie zakrywała ona do końca brokułów. Doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować 15 minut.
  4. Gdy brokuł się ugotuje, odlać wodę i polać brokuł 2 łyżkami oleju.
  5. Pomidory i sałatę umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, dodać olej i szczyptę ziół prowansalskich i wymieszać.
  6. Fasolę z puszki przepłukać krótko na sicie i podgrzać w mikrofali (choć na zimno też jest dobra).

Przepis wypróbowany? Podziel się swoją opinią!