Niech Was nie zwiedzie niepozorny wygląd tego dania – dzieci (i rodzice) wcinają, aż im się uszy trzęsą :) W dodatku obiad jest wybitnie mało pracochłonny.
Składniki
Pieczone ziemniaki:
ziemniaki
sól
olej
Fasola:
2 puszki czerwonej fasoli
Gotowane brokuły:
brokuł
sól
olej
Sałatka z pomidorów i sałaty:
2 pomidory
sałata
olej
sól
szczypta suszonych ziół prowansalskich
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Nastawić piekarnik na 200 stopni (góra-dół). Na blasze położyć papier do pieczenia. Ułożyć ziemniaki, posypać solą, polać olejem i wymieszać rękami, żeby ziemniaki dobrze się pokryły solą i olejem.
Gdy piekarnik się nagrzeje, włożyć blachę z ziemniakami i piec 35 minut.
Brokuł podzielić na różyczki, umyć i włożyć do garnka nogami do dołu. Dodać 2 płaskie łyżeczki soli i wlać tyle wody, żeby nie zakrywała ona do końca brokułów. Doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować 15 minut.
Gdy brokuł się ugotuje, odlać wodę i polać brokuł 2 łyżkami oleju.
Pomidory i sałatę umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, dodać olej i szczyptę ziół prowansalskich i wymieszać.
Fasolę z puszki przepłukać krótko na sicie i podgrzać w mikrofali (choć na zimno też jest dobra).
Przepis wypróbowany? Podziel się swoją opinią!