Placuszki jaglano-owsiane z sosem z (gumi)jagód
Placuszki jaglano-owsiane z sosem z (gumi)jagód
×
Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
25 września 2020

Placuszki jaglano-owsiane z sosem z (gumi)jagód

Mięciutkie placuszki z płatkami jaglanymi i owsianymi i słodkim sosem z owoców, czyli coś, co dzieci uwielbiają! Pamiętajcie, żeby przynajmniej część mąki była pełnoziarnista – wtedy placuszki będą jeszcze zdrowsze. Gotowe placuszki można posypać mielonymi lub siekanymi orzechami.

Składniki

  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki płatków jaglanych
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej lub orkiszowej
  • pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżki oleju

Sos:

  • jagody, borówki amerykańskie lub truskawki – mogą być rozmrożone
  • cukier puder lub słodki syrop do smaku

Do podania:

  • mielone lub siekane orzechy: migdały, brazylijskie, nerkowce, włoskie

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszać trzepaczką suche składniki. Wlać mleko i olej, wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  2. W międzyczasie umyć owoce i wsypać je do naczynia blendera. Dodać 1 łyżeczkę cukru pudru i zmiksować. Posmakować i ewentualnie dosłodzić.
  3. Rozgrzać suchą teflonową patelnię. Nakładać ciasto łyżką (1 placuszek = 1 łyżka ciasta) i smażyć na średnio dużym ogniu do zrumienienia. Mnie naraz na patelni mieści się 7 placków.
  4. Usmażone gorące placki wyłożyć na duży talerz i przykryć drugim talerzem. Dzięki parze wodnej uwięzionej między talerzami placki fajnie zmiękną.
  5. Gotowe placki polać owocowym sosem i posypać siekanymi orzechami.

Przepis wypróbowany? Podziel się swoją opinią!