Pomidorowa z makaronem – które dziecko jej nie lubi? W dodatku ta zupa nie wymaga pieczołowitego krojenia warzyw, bo pod koniec i tak wszystko jest blendowane na krem. Rada: pietruszka musi być bardzo drobno posiekana, żeby dzieci nie marudziły ;-)
Składniki
1 cebula
3 marchwie
1 mały seler
pęczek natki pietruszki
5 łyżej oleju
100 g czerwonej soczewicy
2 puszki pomidorów
sól
makaron nitki lub gniazda (najlepiej pełnoziarnisty)
Przygotowanie
Warzywa obrać i umyć. Pokroić na plasterki.
W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Gdy zacznie brązowieć, dodać marchew i seler i chwilę smażyć.
Warzywa zalać wodą i wsypać soczewicę. Gotować 20 minut.
Po tym czasie wlać pomidory z puszki i gotować 15 minut.
Osolić i zblendować.
Natkę pietruszki bardzo drobno posiekać i wsypać do zupy.
Przepis wypróbowany? Podziel się swoją opinią!