Pomidorowa
Pomidorowa
×
Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
8 października 2020

Pomidorowa

Pomidorowa z makaronem – które dziecko jej nie lubi? W dodatku ta zupa nie wymaga pieczołowitego krojenia warzyw, bo pod koniec i tak wszystko jest blendowane na krem. Rada: pietruszka musi być bardzo drobno posiekana, żeby dzieci nie marudziły ;-)

Składniki

  • 1 cebula
  • 3 marchwie
  • 1 mały seler
  • pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżej oleju
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 2 puszki pomidorów
  • sól
  • makaron nitki lub gniazda (najlepiej pełnoziarnisty)

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać i umyć. Pokroić na plasterki.
  2. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Gdy zacznie brązowieć, dodać marchew i seler i chwilę smażyć.
  3. Warzywa zalać wodą i wsypać soczewicę. Gotować 20 minut.
  4. Po tym czasie wlać pomidory z puszki i gotować 15 minut.
  5. Osolić i zblendować.
  6. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekać i wsypać do zupy.
  7. Podawać z ulubionym makaronem.

Przepis wypróbowany? Podziel się swoją opinią!