Awaryjne danie, gdy dzieci płaczą z głodu po przyjściu ze szkoły/przedszkola. Tę sałatkę robi się szybko i można do niej wykorzystać resztki z lodówki. Sekretnym składnikiem podbijającym smak jest prażony słonecznik. Moje dzieci to uwielbiają!
Składniki
200 g suchej kaszy jaglanej
10 dużych liści sałaty
2 pomidory
mała cebulka
4 średnie kiszone ogórki
puszka kiełków fasoli Mung
2 puszki czerwonej fasoli
słoik czarnych oliwek
słonecznik
sól i pieprz
olej
inne wedle upodobań
Przygotowanie
Do kaszy wlać 400 g wody, lekko posolić, doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
Warzywa umyć. Sałatę porwać na małe kawałki, warzywa wymagające krojenia pokroić.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni, aż zrobi się lekko brązowy.
Wymieszać warzywa z kaszą i słonecznikiem. Dodać 4 łyżki oleju i sól i pieprz do smaku.
Przepis wypróbowany? Podziel się swoją opinią!