Sałatka z kaszą jaglaną
Sałatka z kaszą jaglaną
×
Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
18 września 2020

Sałatka z kaszą jaglaną

Awaryjne danie, gdy dzieci płaczą z głodu po przyjściu ze szkoły/przedszkola. Tę sałatkę robi się szybko i można do niej wykorzystać resztki z lodówki. Sekretnym składnikiem podbijającym smak jest prażony słonecznik. Moje dzieci to uwielbiają!

Składniki

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 10 dużych liści sałaty
  • 2 pomidory
  • mała cebulka
  • 4 średnie kiszone ogórki
  • puszka kiełków fasoli Mung
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • słoik czarnych oliwek
  • słonecznik
  • sól i pieprz
  • olej
  • inne wedle upodobań

Przygotowanie

  1. Do kaszy wlać 400 g wody, lekko posolić, doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
  2. Warzywa umyć. Sałatę porwać na małe kawałki, warzywa wymagające krojenia pokroić.
  3. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, aż zrobi się lekko brązowy.
  4. Wymieszać warzywa z kaszą i słonecznikiem. Dodać 4 łyżki oleju i sól i pieprz do smaku.

Przepis wypróbowany? Podziel się swoją opinią!