Wegańska pizza bez sera na mące pełnoziarnistej
Wegańska pizza bez sera na mące pełnoziarnistej
×
Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
18 września 2020

Wegańska pizza bez sera na mące pełnoziarnistej

Zrobienie pizzy w domu jest bardzo proste, a pizza wychodzi chrupiąca i przepyszna. Swego czasu dodawałam do niej ser z ziemniaka, ale był on zbyt czasochłonny do przygotowania. Poza tym pizza bez niego smakuje i tak doskonale, więc po co się męczyć?

Z tego przepisu wychodzą dwie pizze. Jeśli nie zdołacie zjeść wszystkiego na jednym posiedzeniu, można schować do lodówki i podgrzać w mikrofali następnego dnia.

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • paczka suchych drożdży (7 g)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 375 g ciepłej wody

Składniki na "sos":

  • koncentrat pomidorowy
  • suszone oregano
  • płatki drożdżowe
  • sól
  • olej

Proponowane dodatki:

  • wędlina sojowa
  • tempeh pokrojony w cienkie plasterki
  • wędzone tofu pokrojone w cienkie plasterki
  • cukinia pokrojona w cienkie plastry
  • cebula
  • papryka czerwona
  • oliwki czarne
  • oliwki zielone
  • szparagi ze słoika
  • czosnek pokrojony w cienkie plastry

Przygotowanie

  1. Mieszamy dokładnie suche składniki na ciasto. Dolewamy ok. 3/4 wody i wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy stopniowo resztę wody. Trzeba uważać, żeby nie dolać za dużo wody, bo wtedy trzeba będzie dodać mąki dla równowagi.
  2. Gdy ciasto jest elastyczne i nie lepi się do rąk, wkładamy je do miski, w której mieszaliśmy składniki, i przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  3. W tym czasie przygotowujemy obkład na pizzę: myjemy i kroimy warzywa i pozostałe składniki.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części. Jedną odkładamy z powrotem do miski, a z drugiej wałkujemy placek, który zmieści się na blasze.
  5. Blachę natłuszczamy łyżeczką oleju i kładziemy na niej wywałkowany placek. Uwaga: ponieważ pizza będzie się piekła w 250 stopniach, nie możemy skorzystać z papieru do pieczenia.
  6. Smarujemy koncentratem, sypiemy oregano, płatki drożdżowe, sól i polewamy olejem.
  7. Kładziemy ulubione dodatki.
  8. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (góra-dół) i pieczemy 15 minut. Potem pieczemy drugą pizzę.
  9. Gotową pizzę polewamy oliwą.

Przepis wypróbowany? Podziel się swoją opinią!