Wegańskie leczo z tofu
Wegańskie leczo z tofu
×
Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
18 września 2020

Wegańskie leczo z tofu

Aromatyczne wegańskie leczo świetnie smakuje na ciepło i na zimno, z chlebem, kaszą lub makaronem, i doskonale nadaje się do zabrania na wyprawę. Na zdjęciu leczo w drodze do Małego Stawu w Karkonoszach.

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 średnie cukinie
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 opakowania tofu wędzonego (2 × 180 g)
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Przygotować warzywa. Od bakłażanów i cukinii odkroić końce, cebulę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa umyć. Z papryki wydrążyć środek z pestkami i białe błonki. Bakłażany pokroić w ćwierćtalarki, cukinie w półtalarki, papryki w paski, cebulę w półplastry, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić skrojone warzywa i przyprawy (kurkumę oraz wędzoną i słodką paprykę).
  3. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną i puszczą soki.
  4. Tofu skroić w drobną kostkę (5 mm) i dodać do duszonych warzyw.
  5. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać 1,5 łyżeczki soli i koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
  6. Podawać razem z chlebem razowym ze słonecznikiem, kaszą lub pełnoziarnistym makaronem.

Przepis wypróbowany? Podziel się swoją opinią!