Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
×
Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
1 grudnia 2020

Zupa ogórkowa

Ta zupa to niebo w gębie :-) Jest przepyszna i znika w okamgnieniu.

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 3 średnie marchwie
  • pół średniego lub ćwiartka dużego selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki lubczyku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

  1. Obierz cebulę, marchew, seler i ziemniaki. Cebulę i ziemniaki pokroj w kostkę, a marchew i seler zetrzyj w robocie na dużych oczkach.
  2. W garnku rozgrzej 6 łyżek oleju.
  3. Wrzuć cebulę i smaż, aż się zabrązowi. Dorzuć ziemniaki, marchew i seler. Zalej wodą, dorzuć przyprawy i gotuj 15 minut.
  4. Zetrzyj na dużych oczkach ogórki kiszone. Gdy minie 15 minut i warzywa będą miękkie, dorzuć ogórki. Dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj jeszcze 15 minut.

Przepis wypróbowany? Podziel się swoją opinią!