Gęsta i rozgrzewająca zupa pomidorowa z jarmużem, soczewicą i ryżem. Świetna do zabrania w termosie na wycieczkę. Jarmuż można wyhodować samemu na balkonie.
Składniki
2 duże marchwie
0,5 średniego selera
1 korzeń pietruszki
kawałek pora (podobna ilość jak korzenia pietruszki)
1 pęczek jarmużu (ok. 200 g)
200 g czerwonej soczewicy
200 g ryżu brązowego
kilka liści laurowych
0,5 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
0,5 łyżeczki kminku mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
200 g koncentratu pomidorowego lub 500 g przecieru pomidorowego lub 2 puszki pomidorów krojonych
4-6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie
Marchew, seler i korzeń pietruszki obrać, umyć i pokroić. Marchew i pietruszkę w ćwierć- lub półtalarki, seler w płaskie kwadraty. Por umyć i drobno skroić. Jarmuż dokładnie umyć i odkroić grube łodygi. Łodygi jarmużu skroić bardzo drobno (kostka 1 mm), pozostałe liście zgrubnie posiekać (kwadraty 15 mm).
Do dużego garnka wsypać wszystkie pokrojone warzywa, a także soczewicę, ryż i przyprawy, i zalać wodą.
Doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 35 minut.
Dodać pomidory z puszki, sól i oliwę i gotować jeszcze 2 minuty.
Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać i dodać do zupy.
Przepis wypróbowany? Podziel się swoją opinią!