Zupa pomidorowa z jarmużem i soczewicą
Zupa pomidorowa z jarmużem i soczewicą
×
Kliknij, aby powiększyć zdjęcie
24 września 2020

Zupa pomidorowa z jarmużem i soczewicą

Gęsta i rozgrzewająca zupa pomidorowa z jarmużem, soczewicą i ryżem. Świetna do zabrania w termosie na wycieczkę. Jarmuż można wyhodować samemu na balkonie.

Składniki

  • 2 duże marchwie
  • 0,5 średniego selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek pora (podobna ilość jak korzenia pietruszki)
  • 1 pęczek jarmużu (ok. 200 g)
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 200 g ryżu brązowego
  • kilka liści laurowych
  • 0,5 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
  • 0,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 200 g koncentratu pomidorowego lub 500 g przecieru pomidorowego lub 2 puszki pomidorów
    krojonych
  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Marchew, seler i korzeń pietruszki obrać, umyć i pokroić. Marchew i pietruszkę w ćwierć- lub półtalarki, seler w płaskie kwadraty. Por umyć i drobno skroić. Jarmuż dokładnie umyć i odkroić grube łodygi.
    Łodygi jarmużu skroić bardzo drobno (kostka 1 mm), pozostałe liście zgrubnie posiekać (kwadraty 15 mm).
  2. Do dużego garnka wsypać wszystkie pokrojone warzywa, a także soczewicę, ryż i przyprawy, i zalać wodą.
  3. Doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 35 minut.
  4. Dodać pomidory z puszki, sól i oliwę i gotować jeszcze 2 minuty.
  5. Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać i dodać do zupy.

Przepis wypróbowany? Podziel się swoją opinią!